Frukustbullar

januari 3, 2020 av ante Inga kommentarer

Börja med att starta din ugn på 220 grader. Smula sedan ner din jäst i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten, 38-40 grader. Om du har torrjäst blandar du istället ut jästen i mjölet.
Rör ner olivolja, salt och tillsätt sedan vetemjölet i omgångar tills du fått ihop en fast deg. Knåda degen i cirka 5-10 minuter. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa i 30 minuter.

När degen är färdigjäst är det dags att forma frallorna. Dra ut degen till en avlång form. Tänk dig en baguette. Skär sedan i 2-3 cm breda bitar och forma till små bollar.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 25 minuter.

Pensla med ett uppvispat ägg och grädda frallorna sedan i 15 minuter i mitten av ugnen.
Låt svalna på galler och servera dina frallor med en skiva ost och lite sylt.

Medelhavsbröd

juni 15, 2019 av ante Inga kommentarer

Smula jästen och rör ut den med degvätskan. Tillsätt ingredienserna efter hand och arbeta sist in så mycket vetemjöl som krävs för att degen ska bli smidig och inte kladda. Arbeta degen rejält i bunken och jäs den i 30 minuter.

Knåda degen kraftigt på lätt mjölat underlag i 5-10 minuter. Forma ett stort bröd och lägg dem på plåt med bakpapper. Strö över lite mjöl på ovansidan och skär några skåror med vass kniv. Strö lite havssalt i skårorna.

Sätt ugnen på 225°C. Låt bröden jäsa i 20 minuter på plåten.

Grädda brödet i nedre halvan av ugnen 27 minuter. Låt dem svalna på galler.